Toneelkring Moerkerke

   

 

 

2007 - Het bed van Juliët

Auteur: Bart SPAEY

Regisseur: Bart CARDOEN

Genre: een pretentieloze klucht

Korte inhoud:

"Het Bed van Juliet" is een doldwaze, absoluut geschifte komedie. Een amateursgezelschap voert een heel eigenzinnige versie van de bekende Shakespear klassieker "Romeo en Juliette" op. Tijdens de première loopt alles echter mis. Het gerucht gaat dat de hoofdrolspeelster wegens een dubieus accident met de fiets niet zal kunnen spelen en de verantwoordelijke van het decor heeft dan beslist om het decor niet te zetten. De rest van de spelersploeg, die reeds aanwezig is in de zaal, heeft er zich blijkbaar al bij neergelegd dat er die avond niet gespeeld zal worden.

De voorgenomen afgelasting van het stuk is echter naast de voorzitster gerekend. De bazige dame vindt namelijk dat ze zich geen afgelasting kunnen permitteren. Haar wil is duidelijk wet en er zal kost wat kost gespeeld worden. Zij ontpopt zich dan ook van de weeromstuit in de regisseuse van dienst met alle gevolgen van dien.
En er wordt gespeeld. Alleen loopt het niet echt zoals gepland. Er zijn nogal wat mankementen aan het krakkemikkige decor en de spelprestaties laten ook duidelijk te wensen over. Ligt het nu aan een verkeerde regie, zijn het de zenuwen, is het de schuld van het onafgewerkte decor, zijn het de constante opmerkingen van de voorzitster die zich tijdens de voorstelling met alles schijnt te willen moeien... één ding is zeker: het loopt in het honderd dat het geen naam heeft.

Enerzijds werd het beroemde verhaal van Shakespear op een nogal eigenzinnige manier door de regisseur herwerkt en anderzijds blijkt het decor niet echt aan de professionele verwachtingen te voldoen. Er blijken ook bepaalde interne spanningen binnen de groep. Een vleugje jaloezie, een ontluikende romance, een handtastelijke toneelmeester... allemaal zaken die een normale werking extra bemoeilijken maar wel voor de nodige hilariteit bij de toeschouwer zorgen.

"Het bed van Juliet" is dan ook een pretentieloze klucht die mikt op de lachspieren. U hoeft geen grote levensvragen of filosofische beschouwingen te verwachten. Het wordt een avond puur amusement. Een billenkletser, zoals dat wel eens denigrerend wordt genoemd in 'het milieu'.

Maar wij mikken natuurlijk niet alleen op uw lach. Het oog en het oor willen ook wat. Alles werd zo strak mogelijk in beeld gezet zodat er ondanks de grappige chaos ook een zachte esthetiek uit onze voorstelling straalt.

Spelers:

Romain, Romeo de romantische
Julia, Juliet de overspelige
Kalinka, De voorzitster
Willy, De andere minaar
Eufrasie, De minnares van de andere minaar
Jeannine, De ma van Juliet
Lowie, De pa van Juliet
Anneke, De nog niet ontgonnen zuster
Proper, De hyperkinetische toneelmeester
Angel, De souffleuse
Melanietje, Manusje van alles

Philippe Vanhoutte
Saartje Ackaert
Diane Lierman
Yvan Timmerman
Nancy Sneppe
Marleen Mestdagh
Frank Debbaut
Annemie Boterberg
Johan Six
Annie Couwijzer
Chris Bomberna

Medewerkers:

Decor- en podiumbouw
Toneelmeesteres
Geheugensteun
Licht en geluid
Grime
Kaartenverkoop
Onthaal en bar
Productieleiding
Marc Tamsin, Yvan Timmerman en medewerkers
Bernadette Debbaut
Bernadette Debbaut
Pol Pauwels, Marcel Van Acker en Hugo Van Hecke
Veronique De Decker, Fabienne Van Dousselaere
Georgette Welvaert
Medewerkers TKM
Diane Lierman

Fotomateriaal: