Toneelkring Moerkerke

   

 

 

1995 - Miss Urk

Auteur: Max ANDREA

Regisseur: Dirk VAN DEN BROECK

Genre: Een blijspel in drie bedrijven

Korte inhoud:

Het gebeuren vindt plaats in de huiskamer van de familie Bal. In een tijdspanne van één week beleeft de familie een merkwaardige historie. alles begint op de dag dat de familie een brief onvangt van tante Melanie. In het tweede bedrijf bevinden we ons vijf dagen verder in de geschiedenis en eend ag later (derde bedrijf) komt de apotheose voor familie en aangelanden.

De familie Bal vormt in alle opzichten een doordeweekse familie, een modaal arbeidersgezin. Of toch niet?

Er is de trots om het familiesymbool, het eerder simpele taalgebruik, de vele nietszeggende woorden, de gedachtenloze daden, de smaakvolle inrichting en vooral de kleurrijke figuren. Figuren zijn het wel, de gezinsleden van Gerard Bal. Stuk voor stuk aparte individuwen die in geen enkel opzicht iets met elkaar gemeen hebben. Maar die indanks alles het toch voor elkaar opnemen.

De familie leeft zoals de dag zich aanbiedt, dromens over welvaart, weelde. Zorgeloos als 'madame en mijnheer' door het leven gaan, dat zou pas lekker zijn. Maar wie als werkmens geboren wordt, zal als werkmans sterven. Tenzij...de lotto misschien of neen...er is ook nog een rijke suikertante, tante Melanie.

En juist tante Melanie komt, na jaren, nog eens op bezoek. Welke plannen leiden haar naar Gerard Bal? Iets wil ze wel kwijt, haar restaurant. Zou et geluk dan toch de familie Bal toelachen?

Gerard Bal zit er in alle geval mee. Het gezin moet op de dag van haar bezoek uitermate voorbeeldig schijnen. Momenteel kun je het gezin moeilijk een modelvoorbeeld van harmonie, dynamisme en schoonheid noemen. Bovendien blijken er ook kapers op de kust te zijn. Reden te meer om aan het imago van de familie Gerard Bal te werken. Miss Urk moet uiteindelijk de doorslag kunnen geven.

Het wordt een dubbeltje op zijn kant, een onvoorspelbare ontknoping houdt de familie in zijn greep. Onzekerheid brengt de hoofden op hol en een spel van spanning en touwtrekken krijgt door het intelectueel gestuntel een lachwekkende wending.

Spelers:

Gerard Bal, gezinshoof
Martha bal, zijn vrouw
Joris Bal, hun zoon
Nathalie Bal, hun dochter
Opa Bal, vader van Gerard
Melanie Bal, de suikertante
Bea Bal, nichtje van Nathalie
Nicolaas Van Dijk, boekhouder-zaakvoerder van Melanie
Jeanne Boon, een kooplustige weduwe
Peter Bladder, bemoeizuchtige journalist

Daniël Breemersch
Rita Ververs
Rony Dobbelaere
Veerle Van Coile
Laurent Vermeersch
Diane Lierman
Brigitte Helegeer
Johan Six

Annie Couwijzer
Rudy Dobbelaere

Medewerkers:

Decor- en podiumbouwToneelmeesteres
Gordijn

Geheugensteun
Licht en geluid
Grime
Kaartenverkoop
Affiche
Programma
Productieleiding
Hans , Wim en Els Van Den Bossche, Jaap Ritico, Francis Vandenbroucke, Marnix en Petra De Gryse, Marcel Van Acker, Laurent en Andy Vermeersch, Koen Dobbelaere Prosper De Fruyt, Veerle Van Coile, Georgette Welvaert, Rita Raes
Jeaninne De Lille
Georgette Welvaert, Rita Raes, Veerle Van Coile, Diane Lierman
Rita Raes
Marcel Van Acker, Hugo Van Hecke, Francis Vandenbroucke
An Pieters, Annemie Van Avermaet, Els Van Den Broeck
Antoon Brandt
Francis Vandenbroucke
Johan Six
Rony Dobbelaere

Fotomateriaal: