Toneelkring Moerkerke

   

 

 

1984 - De dag dat 't kampioenschap van België verreden werd

Auteur: Marc DE BIE

Regisseur: Roger CHRISTIAENS

Genre: Volksstuk

Korte inhoud:

Ons verhaal speelt zich af eind jaren vijftig, in een periode waar het koersgebeuren in België zijn volle glorie kent, waar iedere wielerliefhebber week na week naar uitkijkt - in een tijd waar een heel dorp nog in rep en roer durft te staan voor een jonge beloftevolle wielrenner - waar hij op handen gedragen wordt en waar één grote wedstrijd op zijn palmares hem tot het godendom kan verheffen - een tijd waar echter ook de naweeën van de oorlog nog voelbaar zijn...
André Appels is zo’n jonge wielergod. Hij woont met zijn ouders en zijn zus in een volkscafé ergens in een klein dorp. Een warm nest waar hij zich omringd weet door familie en vrienden die gezamenlijk maar één ding voor ogen hebben: dat hun André kampioen van België zou worden. Dat geldt zowel voor zijn vader Valeer, zijn moeder Zulma, zijn groottante Manse en zijn zus Marie-José alsook voor de vaste klanten van het café.
Het stuk speelt zich af de dag dat het kampioenschap van België wordt verreden en de leden van André zijn entourage maken één voor één hun opwachting: Mong, de vriend van Valeer – Miel Masseur – Georges, de aanbidder van Marie-José – de sjampetter – Pierre Mertens – Aline – Meentje, dochter van Aline – meester Roeykens - Marie-Louise - Gustaaf Colle en ten slotte de burgemeester. Naast het feit dat ze allen supporter zijn van André, hebben de meesten van deze mensen niet veel met elkaar gemeen. Er zijn dan ook constant onderlinge spanningen.
In de namiddag, als zowat het hele dorp is gaan supporteren voor hun coureur, keert de rust in huize Appels terug. Valeer, die als gehandicapte zijn leven in een rolstoel slijt en Manse, die ziek te bed ligt, zijn als enigen achtergebleven. De radio staat voluit zodat Valeer het koersverloop kan volgen. Yvonne, de buurvrouw komt zo nu en dan een kijkje nemen om te zien of de achterblijvers geen hulp nodig hebben.
De dag eindigt onverwacht … vreugde en verdriet overheersen elkaar beurtelings in huize Appels…tijd om even stil te staan bij het verleden…tijd om ondanks alle bitterheid, oude wonden te helen.

Spelers:

Valeer
Zulma
Marie-José
André
Melle
Georges
Mong
Miel
Champetter
Pee Mertens
Aline
Philomeentje
Mr. Roeykens
Staf Colle
Merence
Burgemeester
Zotte Mie
Dorpsmeisjes

Fanfare

Laurent Vermeersch
Jeannine De Lille
Colette Debbaut
Francis Vandenbroucke
Veerle Van Coile
Frank De Coster
Rudy Dobbelaere
Rony Dobbelaere
Daniël Breemersch
Franky Van Mullem
Diane Lierman
Ellen Taylor
Ivan Bomberna
Johan Six
Denise De Vlieger
Frank Debbaut
Andréa Vanlandschoot
Gerda Landuyt, Christa Bomberna,
Ann Taylor, Brigitte Helegeer
leden van de Moerkerkse koninklijke fanfare

Medewerkers:

Regie
Decor


Podium
Techniek
Toneelmeesteressen
Algemene leiding
Roger Christiaens
Prosper Defruyt, Marcel Van Acker, Daniël Breemersch, Laurent Vermeersch, Rony Dobbelaere, Hans Vandenbossche
Laurent Vermeersch, Rony Dobbelaere, Marcel Van Acker
Hugo Van Hecke
Christa Bomberna, Brigitte Helegeer
Francis Vandenbroucke

Fotomateriaal: